Prezident SKU Lozynskyj odišiel z návštevy východného Slovenska spokojný

13.08.2005 Svidník

Prešov/Svidník 13. augusta (TASR) - Spokojnosť s výsledkami návštevy regiónu východného Slovenska, v ktorom žijú obyvatelia hlásiaci sa k ukrajinskej národno...
Prešov/Svidník 13. augusta (TASR) - Spokojnosť s výsledkami návštevy regiónu východného Slovenska, v ktorom žijú obyvatelia hlásiaci sa k ukrajinskej národnostnej menšine, konštatoval prezident Svetového kongresu Ukrajincov (SKU) Askold Lozynskyj z New Yorku. Na záver štvordňového pobytu dnes v sprievode predstaviteľov Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS) zavítal do Svidníka.

Stretol sa s tunajším primátorom Michalom Bartkom a zaujímal sa aj o vyše 50-ročnú históriu slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov v SR, ktoré sa každoročne konajú v miestnom amfiteátri. Oboznámil sa s jeho prostredím a prezrel si aj susediaci skanzen, ktorý je expozíciou Slovenského národného múzea - Múzea ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku.
Lozynskyj potom odcestoval do ukrajinského hlavného mesta Kyjev. V dňoch 17. a 18. augusta sa v ďalšom ukrajinskom meste Charkov uskutoční zasadnutie Rady riaditeľov SKU. Budú rokovať aj o osude žiadosti ZRUS o členstvo v SKU. Keďže žiadna z vyše sto organizácií v 29 krajinách sveta proti tomu neprotestovala, má podľa Lozynského ZRUS do SKU dvere otvorené a tým predovšetkým k ekonomickej pomoci, ktorou SKU disponuje. Navyše pri SKU pracuje komisia pre ľudské a občianske práva, ktorá veľmi pozorne sleduje, či nie je diskriminačný prístup k ukrajinskej menšine v tej krajine, kde má SKU svoje členskú organizáciu.
Prezident SKU od roku 1998 vidí asimiláciu ako najhlavnejší problém ukrajinskej diaspóry vo svete, čo je asi 250 miliónov obyvateľov. Ako dodal, dotýka sa bytostne aj jeho samého. \"Som jediný, s kým môj syn hovorí po ukrajinsky, všade inde používa angličtinu. A tak chodím po svete a hľadám mu takú nevestu, s ktorou by hovoril svojou rodnou rečou, \" povedal. To, či ju našiel vo Svidníku, si nechal pre seba.
 

Vyberte región